ורבחל םדא ןיב - ורבחל םדא ןיב - ורבחל םדא ןיב -

יושר במסחר ואיסור העלמת מס

< 1 דק'

האזן למושג:

אסור למוכרים לנצל את תמימותם של הקונים ולרמותם בדיווח לא מדויק על טיב הסחורה או בגביית מחיר מופרז, אלא עליהם למכור בהגינות. שנאמר: "וְכִי תִמְכְּרוּ מִמְכָּר לַעֲמִיתֶךָ אוֹ קָנֹה מִיַּד עֲמִיתֶךָ – אַל תּוֹנוּ אִישׁ אֶת אָחִיו" (ויקרא כה, יד). בכלל זה, מצווה שהמשקלים ואַמות המידה שלפיהם מוכרים יהיו מדויקים, שנאמר: "לֹא תַעֲשׂוּ עָוֶל בַּמִּשְׁפָּט בַּמִּדָּה בַּמִּשְׁקָל וּבַמְּשׂוּרָה. מֹאזְנֵי צֶדֶק אַבְנֵי צֶדֶק אֵיפַת צֶדֶק וְהִין צֶדֶק יִהְיֶה לָכֶם, אֲנִי ה' אֱלוֹהֵיכֶם אֲשֶׁר הוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם" (ויקרא יט, לה-לו). לא זו בלבד, אלא הורו חכמים שלא יַשהה אדם בביתו משקל שאינו מדויק, שמא יתפתה לרמות בו.

מצווה שהסוחרים ידברו אמת, שלא יפריזו בטיב סחורתם, וקל וחומר שלא ישקרו ממש, ואם התחייבו למכור לפלוני במחיר מסוים או לספק לו את הסחורה בזמן מסוים – יעמדו בדבריהם. לפעמים התחרות גדולה והניסיון קשה, אולם סוחר שנוהג בישרות, זוכה להצלחה, כי האמינות היא היסוד האמיתי להצלחה בעולם הזה ובעולם הבא. 

אסור להעלים מס, שכל המעלים מס – גוזל את הציבור. גם לקונה אסור להשתתף בהעלמת מס, ולכן אם שאל המוכר את הקונה כיצד הוא מעדיף לקנות: עם חשבונית ב-1000 או בלי חשבונית ב-900, יקנה ב-1000 עם חשבונית.