מצוות הקידוש מצוות זכור 'קבלת שבת' לגברים כללי מצוות הדלקת הנרות נשים ונרות השבת קבלת שבת בהדלקת הנרות למנהג נשים זמן כניסת השבת וצאתה סעודות ועבודה ביום שישי ההכנות לשבת תפילות השבת פרשת השבוע לימוד תורה בשבת נרות השבת שבת שלום ואחדות ששת הימים והשבת שָׁמוֹר וזָכוֹר השביתה והאמונה שבת, ישראל ויציאת מצרים
- - םידעומו תבש - םידעומו תבש - םידעומו תבש

דיני הקידוש ומנהגיו

0.5 דק'

דיני הקידוש ומנהגיו

האזן למושג:

במצוות השבת גברים ונשים חייבים כאחד, ולכן אשה יכולה לומר את הקידוש וההבדלה עבור בני ביתה, אמנם המנהג הרווח שאבי המשפחה אומר את הקידוש וההבדלה. צריך שיהיה בכוס הקידוש לכל הפחות כשיעור 75 מ"ל יין. המקדש צריך לשתות את רוב היין שבכוס. הכוס צריכה להיות נאה, מהודרת ונקייה. מצווה שכל השומעים ישתו יין לאחר הקידוש, אבל אין בכך חובה, כי בזה שהמקדש שתה מכוסו יצאו כל שומעי הקידוש ידי חובה. על המסובים להמתין בשתיקה עד אשר ישתו בעצמם מהיין, ומי שאינו מתכוון לשתות יין, צריך לשתוק עד שהמקדש ישתה את רוב הכוס. 

מצווה לקדש על היין מיד לאחר תפילת ערבית, ואין לאכול ולשתות משעת כניסת השבת ועד הקידוש. אבל לשטוף את הפה במים או לבלוע תרופה מותר. וכן ביום השבת אחר תפילת שחרית, אסור לאכול או לשתות לפני הקידוש.

הקידוש צריך להיות במקום שבו מתקיימת הסעודה או לפחות במקום שאוכלים בו מעט מזונות, כי הקדושה והעונג קשורים זה בזה, ולכן במקום שבו זוכרים את קדושת השבת צריך גם לענגה. נוהגים לכסות את החלות בשעת הקידוש. מנהג רוב ישראל לעמוד בעת הקידוש שבליל שבת, ולשבת בקידוש היום.

מצוות עונג שבת מצוות עונג שבת פרטי מצוות הסעודות שינה בשבת הבדלה סעודת 'מלווה מלכה'