מנהג האושפיזין ישראל ואומות העולם הסוכה - אור מקיף זכר לענני הכבוד וההשגחה האלוהית טעמי הסוכה מצוות הסוכה - דירת ארעי חג האסיף והשמחה
- - םידעומו תבש - םידעומו תבש - םידעומו תבש

סכך כשר

1 דק'

סכך כשר

האזן למושג:

הסכך הוא עיקר הסוכה, ועל שמו היא נקראת 'סוכה'. על הסכך לעמוד בשלושה תנאים: א) גידולו מן הקרקע, כלומר ממין הצומח, כעצים ושיחים. אבל ברזל, גומי ופלסטיק, כיוון שאינם צומחים - פסולים לסכך. ב) מנותק ממקור גידולו, כלומר ענפים שנקצצו ולא נותרו מחוברים לאדמה. ג) הסכך צריך להישאר כצורתו הגולמית בטבע, לפיכך גזעים, ענפים ואף קרשי בניין פשוטים, כשרים לסכך. אבל אם עשו מהם כלים, כמו כיסאות ומיטות - פסולים לסכך. 

צילתה מרובה מחמתה: הסכך צריך להגן מן השמש, וכל שהוא חוסם את רוב קרני השמש - כשר. מודדים זאת בסכך עצמו, אם בסכך הצל מרובה מהחמה, וברצפת הסוכה נראה שהחמה מרובה מהצל - הסוכה כשרה. מפני שדרך קרני החמה שהן מתרחבות בדרך ירידתן, אבל בתוך כך הן נעשות קלושות, ובאמת צילתה של הסוכה מרובה מחמתה. אם ברוב הסכך הצל מרובה מהחמה, ובמיעוטו החמה מרובה מהצל, הסוכה כולה כשרה, וגם היושבים תחת הסכך הדליל מקיימים מצווה. 

לכתחילה טוב שהסכך יעשה צל רב, כדי שיהיה נעים לשבת בסוכה, אבל מנגד לא יהיה מעובה מדי כדרך בית קבע, כך שיוכלו לראות דרכו כוכבים בלילה, או לכל הפחות נצנוצי חמה ביום. בדיעבד, גם אם שום קרן חמה אינה חודרת דרכו - כשר. הסכך הוא שצריך להצל על היושבים בסוכה, ואם פרסו סדין תחת הסכך כדי להרבות את הצל בסוכה - פסלו את הסוכה. 

מצווה לקשט את הסוכה, וכל קישוט שצמוד לסכך, ואין ברוחבו יותר מכעשרים ס"מ, כיוון שנועד לקישוט ולא לעשות צל, אינו חוצץ בין הסכך לאדם.

מדיני הסוכה מדיני הסוכה כלל מצוות הישיבה בסוכה מצוות האכילה בסוכה מצטער פטור מהסוכה שינה בסוכה ארבעת המינים ואחדות ישראל דיני המצווה כללי כשרות ארבעת המינים סדר נטילת הלולב וברכתו הושענא רבה שמיני עצרת שמחת תורה